Over “Het Penseeltje”

“Het Penseeltje” is een vereniging voor amateurschilders en -tekenaars in Veldhoven die op 31 januari 1983 is opgericht, dus we bestaan nu alweer ruim 37 jaar. We hebben als doel het stimuleren en activeren van creativiteit in meest ruime zin en er is plaats voor ieder niveau: van beginners tot gevorderden. werken1De vereniging heeft ongeveer 100 leden en wordt gedragen door een groep ervaren vrijwilligers die de verschillende groepen begeleiden waar vrij wordt gewerkt. Zij staan de leden bij met raad en daad bij hun tekenen, schilderen of werken met andere technieken.
Voor degenen die een extra stap willen maken met opdrachten en ervaring opdoen met verschillende en/of gemengde technieken is er op maandag de kunstenares Marie-Louise Saanen, die u zal uitdagen om uw grenzen op te zoeken of te verleggen.werken11

Er kan met alle materialen worden gewerkt: krijt, houtskool, olie- of acrylverf, aquarel, potlood etc. In het atelier zijn schildersezels en aquarel-/tekentafels aanwezig. Verder zijn er vele materialen aanwezig waarmee een compositie gemaakt kan worden. Er zijn ook ruimtes waar de werkstukken tussentijds bewaard kunnen worden. Uw eigen schildermateriaal neemt u altijd mee naar huis.Om inspiratie op te doen of wat theorie te leren zijn er tijdschriften, boeken en andere documenten aanwezig.

di-mo groep taartHet sociale aspect is ook belangrijk voor de groepen, over de jaren is een hechte band opgebouwd tussen de leden van de diverse dagdelen, waarbij lief en leed worden gedeeld. Lees ook profielschetsen groepen verderop.

.

.

Proberen?werken9
Er is materiaal aanwezig voor als u eens wilt kennismaken met onze teken- en schildersclub en om de sfeer te proeven (die kan van groep tot groep verschillen): probeer het maar eens een paar lessen om te kijken hoe het bevalt! Lees verder beneden deze webpagina een profielschets van iedere groep.

Wanneer kan het?
Maandag 10-12.30 uur of 13.30-16 uur o.l.v. Marie-Louise Saanen, een kunstenares uit Veldhoven.
Vrij schilderen onder begeleiding van ervaren vrijwilligers:
Maandag 19.30-22 uur
Dinsdag 9.30-12 uur, 13.30-16 uur, 19.30-22 uur
Woensdag 9.30-12 uur, 13.30-16 uur
Donderdag 9.30-12 uur,  19.30-22 uur

Expositie
De Expositie van de leden is op 27 en 28  januari 2024

Vakanties
We gaan gelijk op met de basisonderwijs vakanties in de regio

  • Voorjaarsvakantie   10 tot 18 februari 2024
  • Meivakantie              27 april tot 5 mei 2024
  • Hemelvaart               9 mei 2024
  • Pinksteren                20 mei 2024
  • Zomervakantie         6 juli tot 18 augustus 2024
  • Herfstvakantie          19 tot 27 oktober 2024
  • Kerstvakantie            21 december 2024 tot 5 januari 2025

Wat kost het?
– Voor het schilderen onder begeleiding van de vrijwilligers betaalt u €180,- per  jaar
– Voor het schilderen onder begeleiding van een docent(e) betaalt u €257,- per jaar
Het lidmaatschap loopt per kalenderjaar (jan-dec), maar als u tussentijds inschrijft dan betaald u natuurlijk naar rato het aantal maanden.

Waar is het?
Adres: Handwijzer 34 Veldhoven. Dit is wijkgebouw Sentrum 70.

Profielschetsen per groep in 2021

Maandagmorgen:

Deze groep telt 6 enthousiaste leden. De sfeer is prima en men komt graag. De docente is Marie-Louise Saanen, alle technieken komen aan de beurt en via speciale opdrachten worden de leden extra uitgedaagd hun grenzen te verleggen. Er wordt gewerkt met Acrylverf, Olieverf, Pastelkrijt, Potlood en Houtskool.

Maandagmiddag:

Deze groep telt ook 6 leden. De leden vinden het erg gezellig en de bereidheid om iets te leren is groot, ook door speciale opdrachten. Ook hier is Marie-Louise Saanen de docente en wordt met dezelfde technieken en materialen gewerkt als op de maandagmorgen.

Maandagavond:

De groep telt 6 leden. De begeleider is Eddy Cox en de groep vindt de sfeer onderling optimaal. Men helpt elkaar en bekijkt regelmatig het werk van anderen. De gebruikte materialen zijn acrylverf, pastelkrijt, potlood, houtskool en olieverf, maar ook aquarelleren wordt in deze groep gedaan. De groep staat open voor nieuwe leden.

Dinsdagmorgen:

De groep telt 9 leden, alleen dames. Zelf omschrijft de groep de sfeer als zeer goed. De begeleider is Marc Zevenbergen en alle onderwerpen en technieken komen aan bot, van stillevens tot abstract. De gebruikte materialen zijn Acrylverf, Olieverf, Pastelkrijt en Aquareleren.

Dinsdagmiddag:

De groep telt 9 personen, allemaal dames. In deze groep wordt bijna uitsluitend met acryl en olieverf gewerkt en de schilderijen zijn voornamelijk realistische werken zoals landschappen en stillevens. Er wordt heel serieus gewerkt en de sfeer is gezellig. De begeleider is Toon Adams.

Dinsdagavond:

Deze groep telt 12 personen en ook hier wordt vooral gewerkt met acryl- en olieverf. Behalve stillevens en landschappen komt ook abstract aan de orde. Gevraagd naar de sfeer in de groep kregen we maar één antwoord n.l. TOP. De begeleiders zijn Wil Dekkers en Wim Versteegh.

Woensdagmorgen:

Deze groep telt 7 personen waarvan enkele jongere leden. Hier werkt men met bijna uitsluitend olieverf en komen alle realistische onderwerpen aan bod zoals portret, stillevens, landschappen, marines dieren enz. In deze groep geen abstract. De begeleider is Marie-Louise Vooijs. Er heerst hier een rustige sfeer en men is heel intensief met schilderen bezig. Nieuwe leden zijn hier zeker ook welkom.

Woensdagmiddag:

De groep telt 4 personen. Men werkt vooral met acryl- en olieverf en alle onderwerpen plus abstract komen aan bod. De begeleidster is Marie-Louise Vooijs. De leden vinden het zelf een erg gezellige groep en tijdens de gezamenlijke koffiepauzes zijn de gesprekken zeer geanimeerd. Er is ruimte voor nieuwe leden.

Donderdagmorgen:

Deze groep telt 10 personen, zowel dames als heren. Allen zijn boven de 60 jaar. Deze groep werkt voornamelijk realistisch zowel naar voorbeeld als eigen compositie. In de groep geen abstract. De begeleider is Toon Adams . De sfeer is gezellig en ontspannen. Er wordt hard gewerkt en veel gelachen.

Donderdagavond:

Deze nieuwe groep bestaat uit 4 personen met de begeleiders Clemens Stolwijk en Wil van Loenen. In deze groep wordt voornamelijk realistisch geschilderd waarbij in het bijzonder portretschilderen de aandacht krijgt. Er wordt gewerkt met diverse technieken zoals olieverf, aquarel en acryl. Het is de bedoeling dat dit een gemengde groep gaat worden met jongeren en ouderen die elkaar stimuleren en tevens van elkaar leren. Zo ontstaat er een interessante groep waar alle technieken en stromingen samenkomen. Helaas hebben we op donderdagavond slechts de helft van ons atelier ter beschikking en is er momenteel geen ruimte meer vrij.

Reactiemogelijkheid is gesloten.